Logo van Twentse Organisatie Paramedie
Freepik upload 43278

GLI (gecombineerde
leefstijlinterventie)

Een GLI is een tweejarig traject dat bestaat uit individuele coachingsgesprekken en groepsbijeenkomsten. Deze worden uitgevoerd door een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Alle zijn gericht op blijvende verandering en gezondere leefstijl op lange termijn. Er wordt aandacht besteed aan voeding, bewegen en gedrag.

Bij de GLI wordt vooral gekeken naar de gezonde leefstijl die bij jou past. Misschien wil jij gaan wandelen in het bos, terwijl een ander kiest voor de activiteiten in de sportschool. Ook bij gezonde voeding en gedragsverandering staan de wensen en mogelijkheden van de individuele deelnemer centraal. Er zijn verschillende soorten GLI, het is verstandig om te kijken welke soorten er bij jou in de omgeving worden aangeboden en dan zelf te beslissen welke soort het beste bij jou past. 

Hé, een tip! Vergelijk de programma's om te zien welke het best bij jou past.

BLCN Leefstijlcoaches

In deze GLI programma's werken wij samen met BLCN leefstijlcoaches. 

BLCN.nl
BLCN Facebook OG Image

FAQ

Veelgestelde vragen over GLI programma's.

Wie mag er aan een GLI mee doen?

De volgende mensen komen in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie die vergoed wordt uit de basisverzekering:

- Personen met obesitas (BMI ≥30 kg/m2 )

- Personen met overgewicht (BMI ≥25 kg/m2 ) in combinatie met een risicofactor* en/of co-morbiditeit**
*Risicofactor: ernstig vergrote buikomvang (≥102 cm bij mannen en ≥88 cm bij vrouwen) of de aanwezigheid van andere risicofactoren voor Hart en Vaatziekten (HVZ)
**Co-morbiditeit: DM2, cardiovasculaire aandoeningen, slaapapneu of artrose

- Volwassenen met voldoende motivatie om deel te nemen aan een twee jaar durend programma.

Vraag bij uw huisarts of internist om een verwijzing naar de GLI en kijk daarna welke GLI soort het beste bij u past en of deze in uw omgeving wordt aangeboden.

Een cliënt verwijzen

Huisartsen en internisten kunnen een deelnemer verwijzen naar een GLI. Op deze site is meer informatie te vinden over de verschillende soorten GLI. Het is zinvol om de deelnemer te vragen welke soort GLI het meest aansluit op de behoefte en daarna te kijken waar deze wordt aangeboden. Via de volgende link is de algemene informatie van de GLI te vinden en onderaan die pagina is een vergelijking te maken tussen de verschillende soorten GLI.
https://www.top-paramedie.nl/programmas/gli

Hoe gaat het aanmelden in zijn werk?

Als u een verwijzing van uw huisarts of internist heeft om aan een GLI mee te doen, dan kunt u op deze website meer informatie vinden over welke soorten GLI er in uw omgeving aangeboden worden. Vervolgens kunt u contact opnemen met de GLI aanbieder om u aan te melden.

Kan ik op een kaartje zien welke soorten GLI er worden aangeboden in mijn omgeving?

Via onderstaande link kunt u een kaart vinden met alle soorten GLI en waar ze worden aangeboden:

Kaartje aanbod gecombineerde leefstijlinterventies | Loketgezondleven.nl

Ik wil graag afslankmedicatie. Hoe werkt de aanvraag hiervoor?

Er zijn diverse soorten afslankmedicijnen. Al deze medicatie wordt voorgeschreven door een huisarts of specialist. Om voor vergoeding in aanmerking te komen wordt er onder andere van u verwacht dat u minimaal 1 jaar actief aan een GLI heeft deelgenomen. Daarnaast zijn er nog overige voorwaarden, opgesteld door het Zorginstituut Nederland. Vergoeding voor één van de afslankmedicijnen is mogelijk bij volwassenen met obesitas. Vraag naar informatie hierover bij uw huisarts, internist of bij het Obesitascentrum.
Meer informatie is ook te lezen op de volgende website van het ZGT Obesitascentrum Hengelo:

Afvallen medicatie

Valt iedereen af tijdens de GLI trajecten?

Hoeveel gewicht iemand verliest, verschilt per persoon en hangt van veel dingen af. Het is daarom lastig om daar iets concreets over te zeggen. Soms duurt het zelfs een jaar voordat er echt zichtbaar gewichtsverlies is. Vaak gaat daar een intensief, innerlijk proces aan vooraf – en juist dát is een belangrijk onderdeel van dit programma.

Daarnaast zijn er ook allerlei factoren die gewichtsverlies kunnen beïnvloeden of vertragen, zoals stress, slecht slapen, medicatie, genetische aanleg of een eetstoornis.

Krijg ik een voedingsschema bij de GLI?

Dit is afhankelijk van de soort GLI die u gaat volgen. Bij de GLI Slimmer en de GLI beweegkuur is begeleiding van een diëtist inbegrepen. Bij de GLI CooL is dat niet inclusief. De GLI richt zich erop om u te helpen zelf keuzes te maken. een diëtist kan u indien gewenst helpen om een voedingsschema op te stellen. De andere GLI coaches zullen u kunnen helpen om bewuste en gezonde keuzes te maken op voedingsgebied. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om te leren begrijpen waarom u bepaalde keuzes maakt en te leren om hier zelf verandering in te brengen. Dit maakt het leerproces moeizamer maar wel zinvol voor de lange termijn.

Kan ik gewoon bij mijn diëtist blijven als ik meedoe aan een GLI?

Het kan zijn dat u naast dit programma behoefte heeft aan extra expertise op het gebied van voeding. Een diëtist is een voedingsdeskundige en deze begeleiding sluit goed aan bij de GLI. Bespreek dit met zowel de GLI coach als de diëtist. Als de diëtisten voorlichting en het dieet een medisch doel hebben, wordt het vergoed door het basispakket van uw zorgverzekering. Wanneer u diabetes, COPD of hart- en vaatziekten hebt, kunnen de diëtisten afspraken onder 'ketenzorg' vallen. Daarbij werkt de diëtist samen met andere zorgverleners.

Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar wat in uw geval wordt vergoed en vraag indien nodig vooraf toestemming.

Meer informatie hierover is te vinden op:

Diëtetiek (Zvw) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland

Hoe zien de groepsbijeenkomsten er uit?

Afhankelijk van de soort GLI waar u aan meedoet zijn de groepsbijeenkomsten gevuld met beweegmomenten en/of informatie momenten. Er wordt over het algemeen veel ruimte gegeven aan het leren van en met elkaar. Een informatie bijeenkomst duurt ongeveer 90 minuten en kan gezien worden als een kleine workshop. Na een gespreksronde over de afgelopen periode wordt informatie gedeeld over een thema op het gebied van leefstijl, waarna met de groep gezamenlijk wordt gekeken wat de knelpunten en vragen over dit onderwerp zijn. Eventueel aan de hand van een oefening of opdracht. De verdeling van de onderdelen verschilt per onderwerp en is afhankelijk van de behoefte van de groep.

Ik heb moeite met computers, mobiele telefoons en e-mail. Is dat een probleem?

Deelnemers van de GLI krijgen toegang tot de app Vivica. In deze app worden de individuele- en groepsafspraken gezet. Verder biedt de Vivica app diverse ondersteunende mogelijkheden om een gezondere leefstijl aan te nemen en dit vol te houden. Enige digitale vaardigheid is dus wel gewenst. Om een goede start te maken kan een deelnemer op weg worden geholpen.

In welke taal wordt het GLI traject gegeven?

Het programma en de coaching zijn volledig in het Nederlands. Het is daarom essentieel dat u de Nederlandse taal goed kan verstaan en spreken.

Mogen mijn gezinsleden ook deelnemen aan de GLI?

In principe mag iedereen deelnemen aan de GLI die er voor in aanmerking komt. Samen deelnemen heeft meerdere voordelen omdat iedere deelnemer voor zichzelf belangrijke en passende informatie of toepassingen uit het programma haalt en het kan helpen om de thuissituatie gezamenlijk anders in te richten.

Wat nu als ik het GLI traject niet 2 jaar wil volgen?

Als u na de intake besluit om deel te willen nemen aan de GLI is het belangrijk dat u de intentie heeft om het 2-jarig programma volledig te doorlopen. Het volgen van een GLI traject kost tijd, energie en moeite. Soms is het dan belangrijk om de GLI en daarmee uw gezondheid een hoge(re) prioriteit te geven. Het kan natuurlijk gebeuren dat dit door omstandigheden moeilijk wordt. Bespreek het op tijd met uw GLI coach als dit het geval is. Indien u voortijdig stopt met het programma wordt uw huisarts op de hoogte gebracht en mocht u later alsnog deel willen nemen aan een GLi is vooraf toestemming nodig van uw zorgverzekering. U wordt dan terugverwezen naar de huisarts voor verdere begeleiding bij de aanvraag.

Is het ook mogelijk om individuele coaching te krijgen?

De GLI is een groepsprogramma en kan dus niet individueel worden doorlopen. Individuele coaching wordt momenteel niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Kan ik opnieuw aan een GLI deelnemen als ik al eerder aan een GLI heb meegedaan?

Dit is mogelijk indien uw zorgverzekeraar hier toestemming voor geeft én uw huisarts/specialist een verwijzing uit wil schrijven voor de GLI. Neemt u hiervoor zelf contact op met uw zorgverzekeraar en verwijzer.